Program 2019/2020

30 januari: Årsmöte med fågelföreläsning och information från länsförbundet

Kl. 18:30 i Röda Korsets lokal på Garvaregatan 5A.

Årsmöte kl. 18:30 efterföljs av bildvisning kl. 19:00 av Lars Sundberg och Jan Andersson, som visar bilder från sin fågelresa till Georgien. Därefter informerar länsförbundet om vad som händer i länet. Fika!

 

29 februari-1 mars: Vinteräventyr på skidor (Fyra årstider i Naturen)

Första aktiviteten i utflyktsserien ”Fyra årstider i Naturen” finansierat av Postkodstiftelsen. Vi utgår från vårt boende Rickardsgården Lodge i Åträsk i Råneå älvdal nära Hänghuvudets naturreservat. En tvådagarsutflykt där vi åker skidor och använder snöskor för att utforska naturen, speja efter djur och spår, demonstration av vintertältning eller fiska abborre.
Kvällen avslutas med gemensam middag i stugan.

Skidturen vänder sig till nybörjare på turskidor, du skall dock ha åkt skidor förut. För att orka delta ska du orka skida 15 km på en dag med lättare packning. Åldersgräns 18 år.
Vi samlas lördag morgon kl 08:00 vid Resecentrum i Boden för gemensam avfärd till Åträsk.Vi räknar med att vara tillbaka i Boden senast kl 18:00 på söndag.

Anmälan sker via Studiefrämjandets hemsida.

28 mars: Kläd- och växtbytardagen

Kläd & växtbytardagen är framflyttad till hösten, återkommer om tid och plats.

Årets största och roligaste kläd- och växtbytardag!

Information om lokal och tider kommer närmre evenemanget.

 

4-5 april: Vintertältning med ugglelyssning (Fyra årstider i Naturen)

Den andra utfärden i Naturskyddsföreningen i Bodens utflyktsserie Fyra årstider i Naturen bjuder på vintertältning med ugglelyssning. Vi tältar vid fäbodvallen Norramark, vid Gamla Sävast strax utanför Boden, nära naturreservatet Gjutberget.

Den andra aktiviteten i utflyktsserien är en introduktion, ledd av friluftsinstruktören Ari Hultqvist, för de som vill ta friluftslivet ett steg längre och tälta på vintern, eller i alla fall få en inblick i det. Vi tältar nära en stuga med en värmande brasa och utedass. Efter middag över öppen eld, och innan vi lägger oss i tälten, görs en uggle-exkursion ledd av en ornitolog. Vi hoppas på ett bra uggleår.

Anmälan sker här via Studiefrämjandets hemsida.

14 maj: Fågelskådning och cykeltur kring Storavan (Fyra årstider i Naturen)

Samling vid tågstationen kl.18.00. Medtag eget fika.

Projektet ”Fyra årstider i Naturen” är finansierat av Postkodstiftelsen. Den som vill ta bilen får också guidning från tågstationen.

Guide: fågelexperten Lars Sundberg.

Öppen för alla. Ingen anmälan.

 

30-31 maj: Sommarupplevelse på Haparanda Sandskär (Fyra årstider i Naturen) Inställd p.g.a. covid-19

Upplevelseresa till Nationalparken Haparanda Sandskär med övernattning i stugor, fågelskådning och naturvandring. Mer information kommer! Anmälan sker via Studiefrämjandets hemsida.

11 juli 12:00-14:30: Upptäck naturen i staden!

Följ med på en fin liten naturvandring genom centrala Boden! Vi startar kl 12 vid stadsparken vid Centralskolan, slår in på Kyrkgatan där vi söker upp grönytor med förhoppningsvis många växter, blommor, fjärilar och andra insekter.

Ta med: Eget fika.

Naturskyddsföreningen i Boden
Fältbiologerna, Ume-klubben
Studiefrämjandet i Norrbotten

 

8 augusti 10.00-16.00: Sommarpaddling i Degerselet (Fyra årstider i Naturen)

Guidad dagsutflykt i kajak eller kanot med Aurora Safari Camp i Lassbyn. Projektet ”Fyra årstider i Naturen” är finansierat av Postkodstiftelsen. 

Sommaraktiviteten är på nybörjarnivå och leds av erfaren guide. Efter en kort grundutbildning i paddling och säkerhet paddlar vi tillsammans 2-4 km på Degerselets sjö, en del av outbyggda Råne Älv. Öppet för alla. Nivå nybörjare. Vi guidas av Fredrik Broman m fl från Aurora safari Camp. Bokningsavgift: 100:- Max 20 deltagare, först till kvarn gäller. Vid frågor kontakta Nina Pettersson 070-605 81 34, projektledare ”Fyra årstider i naturen”.

Anmälan sker via Studiefrämjandets hemsida.

 

28-30 augusti: Skördefest och miljödagar

Besök vårt tält och prata natur och miljö, på hembygdsområdet. Inställt p.g.a. covid-19.

 6 september: Svampexkursion på Gruvberget (Fyra årstider i Naturen)

Utställning och svampkunskap m fl aktiviteter, våfflor, grillning, fika. Svampkonsulent Anna-Lisa Inglén medverkar. Projektet ”Fyra årstider i Naturen” är finansierat av Postkodstiftelsen. Öppen för alla. Ingen anmälan.

 

29 oktober: Om invasiva främmande arter – föreläsning med Lena Bondestad

Kl. 18:30 på Stadsbiblioteket, Enter Galleria.

Lena Bondestad från Länsstyrelsen berättar om invasiva främmande arter – varför de är ett problem och vad vi kan göra åt det. Fika!

Det här inlägget postades i Aktiviteter, Program. Bokmärk permalänken.