För dig som är medlem har du nu möjligheten att se föredraget ”Delningsekonomi – billigare, mer hållbart, roligare” med föreläsaren Jonathan Mattebo Persson, medgrundare till Kollaborativ Ekonomi Göteborg. Föreningen förespråkar en minskande konsumtion som förbrukar mindre naturresurser, rättvis resursfördelning och vill främja en ökad tillit mellan människor.
Naturskyddsföreningen i Boden erbjuder alla medlemmar i Boden kretsen att se föredraget gratis fram till sista april. Länk till föreläsningen kommer via epost. Har du inte angett din epost i ditt medlemskap kontakta Alexis Mikko. Föreläsningen är en ersättning för Kläd- och växtbytardagen den 17 april som är inställd på grund av Covid-19.
De senaste 50 åren har vi konsumerat mer varor och tjänster än alla tidigare generationer tillsammans. Den nuvarande konsumtionen är linjär, vilket innebär att vi tar naturresurser och förädlar dessa till produkter som efter användning blir till avfall. Dagens konsumtion grundar sig även i det privata ägandet, men samtidigt ser vi att allt fler människor väljer tillgång framför ägande, både för att det är roligt och smart. Ständigt kommer nya initiativ som underlättar för så väl medborgare som verksamheter att hyra, dela, byta, låna och ge.
I och med den senaste teknikutvecklingen har fenomenet (med sina många namn) tagit en ny omfattning och idag sker det globalt över hela världen, i liten till stor skala. Allt från lokala bytesgrupper till stora digitala plattformar.
Många hoppas att detta ska vara en av lösningarna att uppnå ett hållbart samhälle. Delningsekonomin är en del av regeringens strategi för en hållbar konsumtion och högaktuell i samband med FN:s Globala Mål, nr 12: Hållbar konsumtion och produktion, och nr 11: Hållbara städer & samhällen.
En viktig miljöinsats kopplad till kläder och hållbarhet, är att förlänga klädernas liv. Det gör man genom att använda dem längre, låta dem få nytt liv i någon annans garderob och tvätta plaggen mer sällan.
Det är roligt att förnya garderoben. För många är kläder en viktig del av identiteten som piggar upp vardagen. Men det går år stora naturresurser både till att odla råvaran och tillverka själva plaggen.
Att byta kläder eller köpa kläder på second hand är en trend på frammarsch. Nya kläder och skor är en konsumtionstrend som avtar i Sverige.
Det här inlägget postades i
Aktiviteter. Bokmärk
permalänken.