Recept

Nattbröd
5 dl ljummet vatten
2-3 msk honung
25 gram jäst
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1½ msk salt
Rågsikt eller 4 dl rågmjöl och resten vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och rör i de andra ingredienserna
Tag så mycket rågsikt att det blir en normal deg.
Jäs i minst 45 minuter, bättre om det får jäsa längre.
Slå upp degen på bakbordet och forma en limpa. Lägg den i en smord 2 liters form
Jäs i 20 minuter Sätt in limpan i 250 graders värme längst ner
Grädda i 30 minuter.

Slå av ugnsvärmen, men låt limpan vara kvar i ugnen i 8 timmar eller tills du vaknar

Kebnekaiselimpor 4 stycken

Dag 1 blandas:
1 dl vetekli, 1 dl linfrön, ! dl rågkross, 1 dl vetekross, 1 msk salt
1 dl russin, 2 dl lingonsylt, 4 dl kokande vatten låt stå till nästa dag

Dag 2
5 dl kokande vatten slås över blandningen
Rör i vetemjöl och 2 påsar torrjäst (Mer än 15 dl vetemjöl)
Blanda ihop till en fast deg
Slå upp på bakbordet och gör 4 stycken runda bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper.
Slå på ugnen på 250 grader
Jäs bullarna i 20 minuter
Grädda i 20 minuter.

Lycka till

Toscatårta
Vanlig rund form
2 ägg
125 gr socker (1,5 dl)
1 tsk bakpulver
100 gr vetemjöl (2 dl)
2 msk grädde
100 – 125 gr smör
 Ugnsplåt 35 x 45 cm
7 ägg
5,25 dl socker
3,5 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
7 msk grädde
350 – 425 gr smör
Om ugnsplåten är mindre kan man bara ta 3 gånger vanlig form

 Glasyr
Vanlig rund form
50 gr sötmandel eller 1,5 dl solroskärnor
50 gr smör
50 gr socker (0,75 dl)
1 msk vetemjöl
½ msk grädde

Till ugnsplåten annan storlek multiplicerar du med 3.

 Så här gör du kakan
Vispa ägg och socker pösigt Sikta ner bakpulvret med vetemjölet.
Häll i grädden och det smälta smöret Rör om
Häll smeten i smörad bröad form. (Jag brukar ”bröa” med kokosflingor)
Grädda i 175º i ca 25 minuter
Under tiden gör du glasyren
Om du använder mandel så skålla och hacka den
Smält smöret rör i socker, solroskärnor eller mandel, mjöl och grädde.
Låt blandningen få ett uppkok ej mer om du använder mandel
Har du solroskärnor kan du koka ett par minuter.
Bred ut glasyren på kakan (utifrån och in)
Sätt in den högst upp i ugnen vars värme du ökat till 225 º Grädda i 5-6 minuter

Lycka till önskar Stina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *