Ingredienser:
Falafel
- 1/2 paket kokta kikärter
- 1 liten gul lök
- 1/2 dl bladpersilja
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 msk vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk malen koriander
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm kardemumma (kan uteslutas)
- neutral matolja till fritering
Hummus
- 1/2 paket ekologiska kikärter (à 285 g) färdiga att använda, avrunna men inte sköljda
- 1 vitlöksklyfta
- 1 pressad citron
- 1 1/2 msk olivolja
- 1/4 dl tahini (sesampasta)
- 172 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
Yoghurtdressing
- 1 dl naturell yoghurt
- 1/2 dl sweet chilisås
- 1 tsk riven ingefära
- 1 msk hackad mynta eller koriander
- salt efter smak
Gör så här:
Falafel: Lägg kikärterna i en skål och häll sedan av vattnet och låt ärterna rinna av ordentligt. Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C.
Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
Hummus: Mixa ingredienserna till hummusen i matberedare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.
Yoghurtdressing: Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och smaka av med salt.
Till servering: Servera falafeln i pitabröd med tillbehören.